неділю, 4 вересня 2016 р.

ТЕМА уроку Роль світової громадськості у розв’язанні глобальних проблем

План.

1. Міжнародне регулювання глобальних проблем.
2. Вирішення проблем миру громадськістю.
3. Вирішення демографічних проблеми
4. Як подолати екологічні проблеми?
5. Шляхи подолання економічних проблем
6. Подолання соціальних проблем
7. Глобальні прогнози



1.Міжнародне регулювання глобальних проблем.

Вирішенняглобальних проблем людства можливо тільки за умови зосередження зусиль країн, суспільства не тільки на регіональному, але й на міжнародному рівнях, при досягненні стабільного розвитку людства.

Боротьба за світове панування та ворожнеча між провідними країнами світу призвели до загибелі першої моделі глобалізуючого світу, що виникла на початку ХХ ст. (після Першої світової війни та серії руйнівних революцій), для попередження нових катаклізмів була організована Ліга Націй. Вона була створена у 1919 році за ініціативою країн-переможець у війні Франції та Великобританії. До неї увійшли більше 30 країн. Проте США не увійшли до цієї організації, Німеччина й Італія вишли з неї в 1934 році, вже готуючись до майбутньої агресії. Після виходу фашистських держав СРСР увійшов у Лігу Націй, але в 1939 році був виключений з неї за агресію проти Фінляндії. Ліга Націй не виконала своєї мети і фактично припинила своє існування. Почалася Друга світова війна.

Після її закінчення держави-переможці знову зробили спробу створення міжнародної організації, здатної регулювати відносини між країнами і вирішувати світові проблеми. В 1945 р. була створена Організація Об'єднаних Націй (ООН), а роком раніше на Бреттон-Вудській конференції був організований Міжнародний валютний фонд і Світовий банк. На сьогодні в системі міжнародних організацій налічується більше 4 тис., з яких більше 300 – міждержавні.



Міжнародні організації можна поділити за декількома принципами на:

1. Міждержавні (міжурядові) та недержавні. Переважна більшість міжнародних організацій – недержавні. Серед них велика кількість різноманітних асоціацій, союзів і фондів.
2. Універсальні, відкриті для всіх держав, і спеціалізовані, наприклад, регіональні чи галузеві міжнародні організації.

3. Організації загальної компетенції, що охоплюють всі сфери політичних, економічних, соціальних та культурних відносин (ООН, Рада Європи, Ліга арабських держав), і спеціальної компетенції, які здійснюють співробітництво в будь-якій визначеній сфері (Всесвітній поштовий союз, Міжнародна організація праці, Всесвітня організація охорони здоров'я).

4. Міждержавні та наддержавні організації, рішення яких на відміну від рішень міждержавних організацій, безпосередньо поширюються на фізичних і юридичних осіб держав-членів організацій (наприклад, Рішення ЄС обов'язкові для всіх осіб в країнах ЄС).

5. Відкриті організації, до яких можна вільно вступати, і закриті, вступ до яких відбувається по запрошенню першозасновники (наприклад, НАТО).

Ми будемо класифікувати за напрямками їх діяльності та об'єктами регулювання (рис. 1). У відповідності з такими класифікаційними ознаками економічні міжнародні організації можна поділити на:

а) організації, призначені для рішення комплексних політичних, економічних, соціальних і екологічних проблем. Сюди відносять організації системи ООН, ОЕСР, Рада Європи й ін.;

б) організації, які регулюють світові фінансові ринки і міжнародні валютно-фінансові відносини (МВФ, група Світового банку та ін.);

в) організації, що регулюють товарні ринки і міжнародні торгівельні відносини (СОТ, ОПЕК та ін.);

г) регіональні міжнародні організації (НАФТА, ЄС та ін.).

Міжнародні організації системи ООН.

ООН займає, безумовно, центральне місце серед міжнародних організацій, її роль в світовій економіці важко переоцінити. Членами ООН є 185 держав.

Офіційні цілі ООН: (Д.з)

Ш підтримка міжнародного миру та безпеки шляхом прийняття колективних заходів і мирного врегулювання спорів;

Ш розвиток дружніх відносин між країнами на основі поваги, принципу рівноправ’я, самовизначення народів;

Ш здійснення міжнародного співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру та розвиток поваги до прав людини і основних свобод для всіх людей без будь-яких відмінностей;

Ш виконання функції центрального органу з узгодження зусиль різних країн, що направлені на досягнення цієї мети.

ООН розробляє рекомендації, конвенції, заходи, які пропонують своїм членам прийняти і реалізувати шляхом включення до законодавства чи шляхом введення до нормативних актів. ООН прагне спонукати держави до прийняття відповідних заходів щодо координування їх дій та ініціатив.

Система ООН складається з головних і допоміжних органів, спеціалізованих організацій та установ і автономних організацій, які є складовою частиною в системі ООН.
До числа головних органів відносять: Генеральна асамблея (ГА); Рада безпеки (РБ); Міжнародний суд і Секретаріат. Допоміжні органи, що виявляться необхідними, засновуються у відповідності до Статуту.

Розглянемо внутрішню структуру міжнародних економічних організацій в системі ООН (рис. 2).

Генеральна асамблея є її головним органом. Вона уповноважена вирішувати будь-які питання в рамках Статуту організації. Генеральна асамблея виносить резолюції, які, хоч і не є обов'язковими для її членів, все ж спричиняють помітний вплив на світову політику та розвиток міжнародного права. За весь час існування прийнято 10 тис. різноманітних резолюцій. Генеральна асамблея остаточно затверджує всі міжнародні конвенції з економічних питань. В її структурі економічними проблемами займаються:

1. Комітет з економічних і фінансових питань, який продукує резолюції до пленарних засідань Генеральної асамблеї.

2. Комісія ООН з права міжнародної торгівлі – ЮНСІТРАЛ, яка займається гармонізацією та уніфікацією правових норм у міжнародній торгівлі.

3. Комісія з міжнародного права, котра працює над розвитком і кодифікацією міжнародного права.

4. Комітет з інвестицій, що сприяє розміщенню інвестицій із коштів фондів, які знаходяться під контролем ООН.

Економічна і соціальна рада (ЕКОСОР) є важливішим органом ООН, що відповідає за економічні, соціальні, культурні та гуманітарні аспекти політики ООН.

До функцій ЕКОСОР належать:

Ш проведення досліджень і складання доповідей з міжнародних питань в області економічної та соціальної сфери, культури, освіти, охорони здоров'я і надання з цих питань рекомендацій Генеральній асамблеї, членам Організації та зацікавленим спеціалізованими установам;

Ш обговорення міжнародних економічних і соціальних проблем глобального і міжгалузевого характеру та продукування рекомендацій щодо політики з цих проблем для держав-членів і системи ООН в цілому;

Ш контроль та оцінка здійснення спільної стратегії політики першочергових задач, встановлених Генеральною асамблеєю в економічній, соціальній і суміжних сферах;

Ш забезпечення узгодження та послідовне практичне оперативне здійснення на комплексній основі відповідних директивних рішень і рекомендацій, що приймаються на конференціях ООН та інший формах у рамках системи ООН, після затвердження Асамблеєю і/або ЕКОСОР;

Ш забезпечення загальної координації діяльності організацій системи ООН в економічній, соціальній і суміжних областях з метою здійснення першочергових задач, встановлених Генеральною асамблеєю для системи в цілому;

Ш проведення всебічних оглядів політики в області оперативної діяльності в усій системі ООН.



2. Вирішення проблем миру громадськістю.



Глобальна безпека

Причини виникнення та особливості

· Гонка озброєнь і нарощування арсеналів зброї масового знищення (1920 - 1980-і рр.).

· Велика кількість регіональних військово-політичних конфліктів на національному чи релігійному грунті (держави колишньої Югославії, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Південь Росії, Афганістан, Таджикистан, Ізраїль та ін.)

Можливі шляхи подолання

· Широкомасштабне розгортання антивоєнного руху.

· Переговори щодо скорочення і ліквідації найбільш небезпечної зброї.

· Миротворчі місії ООН, НАТО та інших міжнародних організацій



Міжнародний тероризм
Картинки по запросу

Причини виникнення та особливості

· Посилення протистояння між християнським мусульманським світом.

· Посилення впливу ісламського фундаменталізму в деяких країнах.


Можливі шляхи подолання

· Створення складних технічних систем, комп'ютерних мереж для виявлення зброї, вибухівки.

· Створення міжнародної поліцейської служби «Інтерпол»



Інколи об‘єктами терористичних атак стають пасажирські авіалайнери



3. Вирішення демографічних проблеми

Високі темпи приросту населення в країнах, що розвиваються

Причини виникнення та особливості

· До 2025 р. населення цих країн зросте на 3 млрд чол., oо становитиме 95% приросту населення світу.

· Збільшення кількості безробітних, безграмотних

Можливі шляхи подолання

· Встановлення припустимої межі чисельності населення Землі.

· Застосування заходів, спрямованих на зменшення показників народжуваності, підвищення якості життя населення (освіта, здоров'я)




Проблеми вирішення зниження чисельності населення в економічно-розвинених районах світу

Причини виникнення та особливості

· Чисельність населення економічно розвинених регіонів світу зменшилася з 33,1% у середині ХХ ст. до 24,1% в кінці; за прогнозами ООН цей спад буде тривати й далі

Можливі шляхи подолання

· Державна демографічна політика, спрямована на стимулювання народжуваності


4. Як подолати екологічні проблеми?


Нераціональне природокористування

Причини виникнення та особливості

· Збіднення природних ресурсів.

· Знищення багатьох видів тварин.

· Заміна природної рослинності на культурну.

· Загострення проблеми мінеральних, енергетичних, земельних ресурсів

Можливі шляхи подолання

· Перехід до матеріало- і енергозберігаючих технологій, закритим циклам використання ресурсів.

· Розробка регіональних схем раціонального природокористування в залежності від особливостей території.

· Розосередження екологічно шкідливих виробництв



Забруднення навколишнього середовища

Причини виникнення та особливості

· Забруднення всіх оболонок Землі.

· Виникнення «парникового ефекту», «кислотних дощів».

· Загроза глобальної екологічної катастрофи

Можливі шляхи подолання

· Розширення природно-заповідних територій.

· Екологічна освіта та виховання населення



5. Шляхи подолання економічних проблем


Сировинна та енергетична
Причини виникнення та особливості

· Через експлуатації родовищ з більш складними умовами видобування дорожчають сировина і енергія і, як наслідок, вся продукція господарства


Можливі шляхи подолання

· Використання альтернативних джерел енергії (сонця, вітру, океану).

· Перехід до матеріало-і енергозберігаючих технологій, комплексного використання сировини, створення малоотходного і безвідходного виробництва


Продовольча
Причини виникнення та особливості

· Згідно з даними ФАО, в даний час на планеті голодують понад 500 млн чол., А ще 1 млрд чол. постійно недоїдають


Можливі шляхи подолання

· Підвищення продуктивності сільського господарства.

· Контроль за темпами приросту населення.

· Освоєння біологічних ресурсів Світового океану.

· Впровадження економічних реформ в країнах, що розвиваються



6. Подолання соціальних проблем


Погіршення стану здоров'я


Причини виникнення та особливості

· Виникнення нових захворювань, що є наслідком погіршення екологічної ситуації (СНІД, курячий грип та ін.)

· Поширення інфекційних захворювань у країнах, що розвиваються.

· Поширення в промислово розвинених країнах серцево-судинних і ракових захворювань

Можливі шляхи подолання

· Пропаганда та перехід до здорового способу життя.

· Забезпечення повноцінного харчування.

· Поліпшення екологічних умов.

· Повернення до засобів народної медицини


Низький рівень освіти та комп'ютерної грамотності

Причини виникнення та особливості

· Велика кількість неписьменного населення у слаборозвинених країнах.

· Відсутність власної системи професійної та вищої освіти в країнах, що розвиваються

Можливі шляхи подолання

· Рішення економічних проблем в країнах, що розвиваються




Кризові явища в галузі культури

Причини виникнення та особливості

· Вульгаризація масової культури і відрив від національних традицій.

· Американізація культури

Можливі шляхи подолання

· Збереження унікальних досягнень національних культур.

· Національне і релігійне виховання



Поширення злочинності та наркоманії

Причини виникнення та особливості

· Інтернаціоналізація злочинності у багатьох випадках випереджає темпи світової інтеграції в економічній, соціальній та культурній сферах.

· Поширення організованих форм злочинності.

· Формування мафіозних кланів, ринків збуту наркотиків
Можливі шляхи подолання

· Об'єднання зусиль правоохоронних організацій різних країн світу в боротьбі зі злочинністю.

· Знищення плантацій наркосировини.

· Правове виховання молоді.

· Рішення економічних проблем.


7. Глобальні прогнози


Вчені розробили чимало глобальних прогнозів розвитку людства, причому в них чітко простежуються два принципово різних підходи: оптимістичний і песимістичний.

- Песимістичні прогнози («екологічний песимізм») пов'язані з тим, що вирішити глобальні проблеми людства не можна, так як це вимагає здійснення таких заходів, які реалізувати практично неможливо (наприклад, припинення зростання населення, відмова від технічного і технологічного прогресу, зниження рівня споживання та т. д.). Невідворотність екологічної катастрофи, «кінця історії», загибелі людства.

- Помірно оптимістичні прогнози («науково-технічний оптимізм») обгрунтовують тим, що науково-технічні відкриття та технологічні новації можуть стати основою розв'язання найбільш складних з глобальних проблем. Умовою для цього є прийняття світовим співтовариством концепції «сталого розвитку», згідно з якою науково-технічна і технологічна революції повинні бути підпорядковані інтересам виживання, збереження природного середовища існування людства.



Цікаві факти


· Без нинішньої атмосфери, створеної парниковим ефектом, середня температура на нашій планеті була б -15 градусів за Цельсієм.

· Природний вміст вуглекислого газу в атмосфері змінювалося протягом історії між 180 і 300 частинами до мільйону (проміле). Сьогодні рівень СО2 коливається на позначці в 380 проміле, що на 25% більшому, ніж найвищий показник в природному середовищі.

· 2005 рік був найтеплішим за всю історію спостережень, 1998 і 2007 відходять на друге місце за температурним показаннями в цілому. Вісім найтепліших років на пам'яті людства були з 1998 року по 2005.

· Вчені пророкують підвищення середньої глобальної температури на 2,5 градуса до 2100 року. В епоху пліоцену (1,8 мільйона років тому), коли температура Землі була еквівалента сьогоднішньої, рівень моря був на 3,5-4,5 метра вище.

· Геологи вважають, що рівень моря може піднятися на 20-60 сантиметрів до кінця сторіччя, якщо нинішні тенденції потепління будуть продовжуватися.

· Кількість білих ведмедів різко скоротилося, і вони вже фактично зникли з природного середовища існування, причому ніякі зміни не можуть врятувати ситуацію. Учені підрахували, що близько 20-25 тисяч особин білих ведмедів усе ще залишилися жити в дикій природі.

· Перші примусові переселення у зв'язку з наслідками зміни клімату відбулися в 2007 році, коли 100 жителів тихоокеанського острова тегу були евакуйовані у зв'язку з підвищенням рівня моря та подальшим затопленням.

· Перший пік значного підвищення температури припав на період з 1900 по 1930 рік, а другий є постійним підвищенням температури, починаючи з 1970-х років.

· З 1950 року арктичні льоди скоротилися на 15%, а середньорічна тривалість існування льоду в озерах і річках північної частини планети зменшилася на два тижні.

· Арктичні крижані покриви дуже швидко зникають, і вчені вважають, що Арктика почне показувати свої перші грунтові покриви вже на початку 2040 року.

· У 1910 році, національний парк Глейшер в штаті Монтана мав у своєму розпорядженні 150 льодовиків, сьогодні з них залишилося всього лише 27.



· Площа пустель у всьому світі зростає в результаті підвищення температури. В кінці 2007 року, Австралія втратила 25% врожаю у зв'язку з опустелюванням земель.

Немає коментарів:

Дописати коментар